در مطلب قبلی مروری کلی بر شهر لواسان ، جمعیت، رنج قیمت املاک و مستغلات در آن و جاذبههای تفریحی و گردشگری آن اشاره کردیم. در این مطلب بخشبندی لواسان، روستاهای اطراف و محلات آن را به طور کامل مورد بررسی قرار خواهیم داد.
بیشتر بخوانید: لواسان؛ لوکس، زیبا و خوش آب و هوا!
بیشتر بخوانید: ۷ منطقه از محبوبترین مناطق تفریحی اطراف تهران
روستاهای اطراف لواسان درگذشته
شهر لواسان مرکز شهرستان لواسانات است. نزدیکترین روستاها به لواسان در گذشته عبارتند از:
لشگرک، باغ سرهنگ قریب، نوشانی، اصطلک، توک مزرعه، اصطلک پایین (کشفیا)،چناربن، احمدآباد، باستی، شورکاب، جاییج، گلندوک، نجارکلا ، قاضی آباد، ناران، کلاک، باغ دره، تیمورآباد، سبو بزرگ و سبو کوچک. با مورد توجه قرار گرفتن لواسان از نظر آب و هوایی میزان ساخت و ساز و ویلا سازی در این روستاها به شدت افزایش یافته است. همچنین ساخت شهرداری در روستای گلندوک باعث شد تمام این روستاها به صورت یکپارچه در آمده و لواسان امروز را تشکیل دهند.
سد لتیان
رودخانه جاجرود از مرکز شهر لواسان میگذرد. در پایان رودخانه و در جنوب شهر لواسان سد لتیان قرار گرفته که در سال ۱۳۴۶ ساخته شده است. این سد میزان قابل توجهی از آب تهران را تامین میکند.
محلات لواسان:
۱. لشگرک
۲. باغ سرهنگ قریب
۳. نوشانی
۴. اصطلک
اصطلک یا به اصطلاح عسلک محلههای بسیار گران قیمت روی دامنه کوه ورجین در ارتفاعی بالای ۲۰۰۰ متر از سطح دریاست. عسلک در بدو ورود به شهر اولین محله سمت چپ قرار گرفته است. خانههایی که در این قسمت ساخته شده به علت قرارگیری در بهترین منطقه لواسان، برخوردار بودن از امکانات رفاهی بالا و دید کامل شهر و سد لتیان قیمت بسیار بالایی دارند.
۵. توک مزرعه
در جوار محله اصطلک محله توک مزرعه قرار دارد که از محلههای ویلایی لواسان محسوب میشود. دلیل نامگذاری این محله در گذشته این است که این قسمت از شهر مزارع و باغهای زیادی وجود داشته است. به مرور زمان با افزایش مهاجرت به این منطقه مورد تجاوز واقع شده است. توک نیز در گویش محلی به معنی بالاست. در نتیجه به نام این منطقه به توک مزرعه تغییر پیدا کرد.
۶. چناربن
در شمال رودخانه جاجرود محله چناربن واقع شده است که محل قرارگیری تأسیسات آب و فاضلاب لواسان است. آب لواسان از چاههایی که در این محله به عمق ۲۰۰ متر حفر شده است تامین میشود. در این منطقه ۱۸ چاه حفر شده است که هر کدام تهدید بزرگی است برای طبیعت زیبای شهر لواسان و به آبهای زیرزمینی به شدت آسیب میرساند.
۷. احمدآباد
احمدآباد لواسان دومین محله سمت راست در بدو ورود است که در سراشیبی تندی قرار دارد. ساختمانهای این محله هم به صورت ویلایی و هم آپارتمانی ساخته شده است. از شاخصههای این محله وجود ساختمانهای مجتمع تجاری اسکای سنتر و هایپراستار لواسان است.
۸. باستی
بایستی یا شهرک بایستی یکی دیگر از محلههای گران قیمت شهر لواسان است. خانههای آنجا اکثرا به صورت ویلاییست و رفت و آمد به آنجا برای امکان پذیر نیست.
۹. شورکاب
دلیل نامگذاری شورکاب به دلیل شوری آب در گذشته است که در چند سال اخیر به شدت مورد توجه شهرنشینها قرار گرفته است. باگذشت زمان زمینهای شورکاب کاملا تبدیل به ویلاهای نوساز شده است.
۱۰. جاییج
جاییج که بسیاری آن را به جاج میشناسند؛ محلهای در شمال رودخانه جاجرود است. قابل ذکر است که نام رودخانه جاجرود را نیز از روی این محله نامگذاری کردهاند. در سالهای اخیر شهرکهای جدیدی در جاج احداث شده است؛ مانند شهرک پرواز یا شهرک سپاه.
۱۱. گلندوک
نام صحیح گلندوک، “گل هم دو روک”، کلمهای به زبان تاتیست و به معنی اتصال دو رود جاجرود و رود کند است که در این محل به هم متصل شده و به سد تاتی میریزند. محله گلندوک مرکزیترین محله شهر لواسان است که در ابتدا ساختمان شهرداری در آن ساخته و بعد از آن اکثر مدارس و ادارات از جمله اداره برق، اداره گاز، اداره آموزش پرورش و … در آن ساخته شد. گلندوک قبل از سال ۱۳۴۹ و ساخت ساختمان شهرداری یکی از روستاهای اطراف لواسان محسوب میشده که با ساخت شهرداری به مرکز شهر لواسان تبدیل شد.
۱۲. نجارکلا
محله نجارکلای در جوار رود کتد قرار دارد که به دو قسمت نجارکلای بالا و نجارکلای پایین تقسیم میشود. نجارکلای بالا در شمال بلوار امام خمینی و نجار کلای پایین در جنوب بلوار قرار دارد.
۱۳. قاضی آباد
قاضی آباد مابین محله ناران و نجارکلای قرار دارد. شاخصه اصلی این محله پارک بزرگیست که در آن ساخته شده و توسط پلی به یک پارک دیگر متصل میشود.
۱۴. ناران
ناران محلهای دیگر از شهر لواسان است. معنی لغوی ناران برمیگردد به سالهای حکومت سلسه عباسی که در آن زمان شیعیان به لواسان فرار کرده و در این منطقه ساکن شدند. به دلیل وجود دو آتشگاه در این محل آن را ناران یا به اصطلاح عامیانه نارون نامگذاری کردند. کلمه ناران در زبان عربی به معنی ۲ آتش یا ۲ آتشگاه است. رودخانه افجه نیز از این محله رد شده و به سد لتیان میریزد.
۱۵. کلاک
یکی از محلههای ویلایی شهر لواسان کلاک است که بعد از پیوند به شهر لواسان زمینهای آن به قطعات ۲ هزار متری در آمده است. شهرداری تنها اجازه ساخت ۱۰ درصد از زمین را در ۳ طبقه میدهد. ساکنین کلاک برای امنیت بیشتر محیط دور تا دور محله کلاک را حصار کشیده و به صورت شهرک، فضا سازی و خیابان کشی کردند.
۱۶. باغ دره
محیطی دنج، خلوت و با دیدی کامل نسبت به دره و قلعه باستانی باغ دره است که در شمال محله ناران قرار دارد.
۱۷. تیمورآباد
تیمور آباد در سالهای اخیر دستخوش تغییرات کمی بوده و کشاورزی و باغداری همچنان در این محله رواج دارد. ساکنین از آب رودخانه افجه استفاده کرده و محصولاتی مانند گندم، جو، بنشن و سیب تولید میکنند.
۱۸. سبو بزرگ
۱۹. سبو کوچک
سبو بزرگ و سبو کوچک دومحله کاملا مجزا ولی در نزدیکی همدیگر هستند. این دو منطقه نسبت به دیگر محلات لواسان بافت قدیمی، باغات و مزارع خود را حفظ کرده و کمتر مورد تخریب ویلا سازان واقع شدهاند.
منبع: lavasanhome