یکی از مهمترین راههای ارتباط برقرارکردن با دیگران از طریق چشمهاست. ارتباط چشمی تاثیر بسیار زیادی در نتیجه مذاکرات و جلسات دارد. طبق نتایج به دست آمده در طول یک مکالمه معمولی، میزان ارتباط چشمی بین ۲۵ تا ۱۰۰ درصد متغیر است.
بسیاری از سخنرانان بزرگ برای جلب توجه و علاقه شنوندگان از این روش استفاده میکنند. یادمان نرود ارتباط چشمی برقرار کردن و خیره به یکی نگاه کردن متفاوت است. افراد در ارتباطات چشمی احساسات مختلفی مانند آرامش، ناراحتی، اعتماد، غیر قابل اعتماد بودن و حتی ترس را به طرف مقابل خود انتقال میدهند. برای انتقال هرکدام از این احساسات چند ثانیه کافیست.
بیشتر بخوانید: نکات طلایی و اصول مذاکره موفق برای مشاورین املاک!
تکنیکهای تقویت ارتباط چشمی
خجالتی بودن باعث میشود بسیاری از افراد نتوانند از این مهارت موثر استفاده کنند. در این مورد تکنیک آینه پیشنهاد میشود. در این تکنیک به افراد باید ساعاتی از روز را جلوی آینه صحبت کنند. با این کار ترس و خجالتی بودن از بین رفته و اعتماد به نفس پیدا میکنند.
تکنیک دیگر در رابطه با تقویت ارتباط چشمی قرار دادن چندین عکس روی دیوار و برقراری ارتباط چشمی با آنهاست. در این روش باید فضایی نسبتا واقعی برای ذهن ایجاد شود.
راه دیگر تصور کردن اجسام به شکل افراد است. در این روش فرد باید اجسام مختلف را به شکل افراد یک جمع تصور کند و با آنها در مورد مسائل مختلف صحبت کند. اکثر این روشها ذهنی بوده و روی تقویت ذهن و حتی ضمیر ناخودآگاه افراد تاثیر مستقیم خواهد گذاشت. در روشهای مبتنی بر رویاپردازی بعد از مدتی تمرین، اعتماد به نفس فرد بالا رفته و فرد از صحبت در جمع لذت خواهد برد!
چه موقع ارتباط چشمی برقرار کنیم؟
این ارتباط را قبل از شروع ارتباط کلامی برقرار کنید. نگاه کردن به شخص مقابل، خود نوعی توجه و علامت برای شروع یک ارتباط است.
ارتباط چشمی را چه مدت ادامه دهیم؟
تعادل را حفظ کنید. همانقدر که نگاه نکردن یا کم نگاه کردن میتواند برای ارتباط ضرر داشته باشد زیاد نگاه کردن یا خیره شدن نیز ناخوشایند است!
نکات مهم
- هنگام صحبت کردن در یک سوم زمان باید ارتباط چشمی برقرار باشد.
- زمانی که شخص مقابل صحبت میکند در دو سوم زمان باید ارتباط چشمی برقرار باشد.
- در مکالمات معمول و روزمره تنها سه یا چهار ثانیه ارتباط چشمی کافیست.
بایدها و نبایدهای ارتباط چشمی
- در گفتگوهای دونفره گاهی به بالا یا اطراف نگاه کنید و نشان دهید که به موضوعی فکر میکنید یا حرفها را تجزیه و تحلیل میکنید. البته هیچ وقت به پایین نگاه نکنید. این کار نشان دهنده پایان مکالمه است.
- در سخرانیها سعی کنید با هر جملهای که بیان میکنید زاویه نگاه خود را تغییر دهید. هنگام سخرانی باید به تمام نقاط سالن نگاه کرده و سعی کنید با چشمان افراد ارتباط برقرار کنید.
- برای ابراز علاقه در صحبت مستقیم به چشمهای طرف مقابل نگاه کنید. در این هنگام با یک لبخند ملایم علاقه خود را به صحبت با او نشان دهید.
- زمانی که با شخصی با چشم ارتباط برقرار میکنید بیش از حد پلک نزنید. این کار نشانهای از استرس داشتن و عصبی بودن است. در این صورت حس خوبی به طرف مقابل انتقال نخواهید داد.
- برقرار نکردن ارتباط چشمی نشانه ناراحتی از طرف مقابل یا موضوع گفتگو و یا دروغ است. این موضوع ممکن است مذاکره یا ارتباط را خراب کند!