بنگاه ها و مشاوران املاک به کمک دانش و تجربه خود، شما را در انجام معاملات ملکی یاری می کنند. بسیاری از مواقع اطلاعات حقوقی آنها و راهنمایی هایشان به شما در انجام یک معامله مطمئن کمک می کند. با این وجود گاهی ممکن است خود بنگاه املاک باعث به وجود آمدن مشکل شود. ممکن است مشاور املاک، ناخواسته و یا به عمد تخلفی را مرتکب شود.
چطور می توانیم در صورت مشاهده تخلف آژانس املاک، آن را پیگیری کنیم؟ انجام چه اعمالی توسط مشاور املاک تخلف محسوب می شوند؟
خواندن این مقاله پلاس شما را به پاسخ این سؤالات می رساند.
بیشتر بخوانید: مشاور املاک بودن چه معایب و دردسرهایی دارد؟!
نقش حذف نشدنی بنگاه ها در انجام معاملات ملکی
بنگاه های املاک نقش مهمی در روند انجام یک معامله ملکی دارند. امروزه با وجود سامانه های آنلاین املاک نقش برخی از خدماتی که مشاوران املاک ارائه می کنند، کمتر شده است. با این حال برای انجام اموری مانند دریافت کد رهگیری و تنظیم مبایعه نامه، ناگزیر باید به آژانس املاک مراجعه کرد.
آژانس های املاک چه تخلفاتی را مرتکب می شوند؟
در انجام یک معامله ممکن است هر یک از طرفین معامله باعث ایجاد مشکل در روند انجام آن شوند. در صورتی که در انجام معامله مشکلی مبنی بر عدم تعهد طرفین به معامله رخ دهد، مشاور املاک مسئولیتی ندارد. مشاور املاک مسئول تخلفاتی است که ناخواسته یا به عمد مرتکب می شودکه در ادامه به آنها می پردازیم.
یکی از وظایف مشاور املاک، دریافت کد پیگیری ملک است. برای تمام املاک مورد معامله یک کد رهگیری در سامانه اتحادیه املاک ثبت می شود. دریافت کد رهگیری مشخص می کند که ملک قبلاً معامله شده است یا خیر. بنابراین فروشنده نمی تواند کلاهبرداری کند و ملک را به دو نفر بفروشد. اگر چنین معامله ای صورت گیرد و خریدار متضرر شود، مشاور املاک نیز به عنوان معاون جرم شناخته می شود. بنابراین عدم دریافت کد رهگیری یا دریافت آن با کد پستی اشتباه از جمله تخلفات بنگاه های املاک است.
عدم بررسی هویت و ادعای مالکیت طرفین معامله
یکی دیگر از وظایف مشاور املاک بررسی هویت طرفین معامله و ادعای مالکیت است. عدم بررسی این موضوع یعنی احراز هویت و مالکیت، از تخلفات بنگاه های املاک می باشد.
دریافت حق کمیسیون غیر قانونی
مشاور املاک در ازای خدماتی که ارائه می کند، حق الزحمه ای تحت عنوان کمیسیون دریافت می کند. مطابق قانون می بایست کمیسیون پس از اتمام معامله به مشاوره املاک پرداخت شود. دریافت کمیسیونی بیش از نرخ تصویب شده اتحادیه مشاوران املاک، تخلف است. اگر معامله فسخ شود و عملکرد مشاور املاک دلیل فسخ نباشد، حق الزحمه مشاور املاک استرداد می شود؟ چون مشاور مسبب فسخ نیست، حق الزحمه مشاور املاک به ازای خدماتی که انجام داده، نادیده گرفته نمی شود.
سوء استفاده از اسناد به امانت گرفته
در شرایطی برخی از اسناد به رسم امانت نزد مشاور املاک می ماند. اگر مشاور املاک از آن استفاده دیگری کند، مرتکب تخلف شده است.
جعل اسناد
تخلف دیگری که امکان دارد مشاوران املاک به آن مرتکب شوند، جعل اسناد است. جعل مبایعه نامه، اجاره نامه، مشارکت نامه از جمله موارد جعل است. مشاور املاک حق ندارد هیچ تغییری در قرارداد امضا شده ایجاد کند؛ مگر در حضور طرفین معامله. ایجاد تغییر در قرار داد امضا شده با توافق طرفین ایرادی ندارد؛ در غیر این صورت جرم است.
برای پیگیری تخلفات آژانس های املاک به کجا مراجعه کنیم؟
وابسته به تخلفی که صورت گرفته، می توان به اتحادیه مشاوران املاک، سازمان تعزیزات حکومتی، دادسرا و دادگاه مراجعه کرد. برای پیگیری تخلفات آژانس املاک در مرحله اول به اتحادیه مشاوران املاک مراجعه فرمایید. مراجعه می تواند به صورت حضوری یا تلفنی صورت گیرد. ساکنین شهر تهران می توانند با شماره ۷۳۳۴ تماس حاصل کنند. بعد از طرح مسئله نزد اتحادیه، اتحادیه تذکر شفاهی به آژانس املاک می دهد. در صورتی که با تذکر مسئله حل نشود، کمیسیون حل اختلاف اتحادیه مشاوران املاک وارد عمل می شود. این کمیسیون از طرفین دعوا برای رسیدگی به مشکل دعوت می کنند. در صورتی که تخلف مشاور املاک سبب متضرر شدن طرفین معامله شده است، مشاور ملزم به پرداخت خسارت می شود. اگر مشاور املاک خاطی از نظر اتحادیه تمکین نکند، طبق ماده ۲۸ قانون نظام صنفی، بنگاه املاک تعطیل می شود.
در صورت نداشتن پروانه کسب، بنگاه به درخواست اتحادیه و تایید اتاق اصناف شهرستان، توسط نیروی انتظامی پلمب میشود. این مورد صراحتاً در ماده ۲۷ قانون نظام صنفی کشور درج شده است.
راه دیگر برای پیگیری تخلفات بنگاه های املاک مراجعه به سازمان تعزیزات حکومتی است. سازمان تعزیزات در برخورد با متخلفین به آنها اخطار می دهد. اگر اخطار کارساز نباشد، آژانس املاک را پلمپ کرده و در نهایت پروانه کسب بنگاه را باطل می کند. اگر بنگاه املاک مجوز نداشته یا باطل شده باشد، می توان با مراجعه سازمان تعزیرات این تخلفات را پیگیری کرد.
برخی از تخلفات با مراجعه به شورای حل اختلاف قابل پیگیری است. برخی از تخلفات صورت گرفته مانند کلاهبرداری و جعل سند از جرائم کیفری به شمار می آیند. برای پیگیری این گونه تخلفات باید به دادسرا مراجعه نمود، طرح شکایت کرد و از طریق دادگاه پیگیری نمود. تصمیم گیری در مورد این دسته تخلفات بر عهده مقامات قضایی است.