خیابان ولیعصر تهران به درختان بلندش شناخته می شود. این خیابان با طول 18 کیلومتر بلندترین خیابان ایران و خاورمیانه است. فرقی نمی کند در جنوب تهران ساکن باشید یا شمال آن؛ در هر صورت به این خیابان دسترسی دارید. درواقع می توان گفت خیابان ولیعصر، شمال تهران رابه جنوب آن متصل می کند. خیابان ولیعصر از میدان راه آهن در منطقه 16 شروع می شود. این خیابان در انتها به میدان تجریش در بخش شمیرانات می رسد.
خیابان ولیعصر به واسطه درختان بلندش، محیط مناسبی را برای پیاده روی فراهم کرده است. مردم برای تفریح، گذران وقت با دوستان و خرید به این خیابان می آیند. درختان سر برافراشته اطراف این خیابان نشانه ای از اصالت و قدمت این خیابان است. به دلیل وجود بسیاری از مراکز خرید، شرکت های تجاری، پارک ها، مراکز تفریحی، مراکز فرهنگی، سالن های سینما، مراکز درمانی و مراکز خدماتی این خیابان همیشه پر رفت و آمد و شلوغ است.
جالب است بدانید که خیابان ولیعصر در 6 منطقه شهرداری واقع شده است. به دلیل طولانی بودن این خیابان از تمام این مناطق شهرداری عبور کرده است.
تاریخچه خیابان ولیعصر
احداث این جاده در سال 1300 توسط رضا خان پهلوی که در آن زمان وزیر جنگ بود، انجام شد. در آن زمان به هدف اتصال کاخ مرمر در جنوب و کاخ سعدآباد در شمال بوده است. در ابتدا خیابان ولیعصر چند خیابان جدا و کوچک تر بود که به هم اتصال دادند و این خیابان را ایجاد کردند.
در ابتدا آن را خیابان پهلوی نامیدند و گفته می شود. تا سال 1320 تنها خاندان پهلوی، دربار و اشراف حق استفاده از خیابان پهلوی را داشتند. پس از سال 1320 خیابان ولیعصر یا پهلوی سابق تغییر کرد به قلب تپنده تهران تبدیل شد. پس از انقلاب به مدت 2 سال نام این خیابان مصدق بود و پس از آن به خیابان ولیعصر تغییر نام داد.
در همان سال 1300 دو طرف خیابان جوی نهر و درخت کاری شد. هفت سال بعد بلدیه خیابان پهلوی را سنگ فرش کرد. در سال 1310 آسفالت وارد ایران شد و خیابان پهلوی یک سال بعد آسفالت شد.
با گذشت سال ها خیابان پهلوی دستخوش تغییرات زیادی شده است تا به شکل امروزی خود دربیاید. اولین تغییر پس از ورود مردم عادی به این منطقه بود. و تغییرات بعدی با شروع ساختمان سازی همراه شد. بسیاری از ساختمان هایی که امروزه در خیابان ولیعصر می بینید، قدمت تاریخی دارند. این ساختمان ها یادگار معماری دوران پهلوی است. بسیاری از ساختمان ها نیز نوساز هستند و کاربری تجاری، اداری یا مسکونی دارند.
بیشتر بخوانید: محله گیشا تهران را بیشتر بشناسیم!
خیابان های مهم اطراف ولیعصر
در گذشته خیابان پهلوی تهران را به دو قسمت تقسیم کرده بود. امروزه با توجه به پیشرفت شهر از سمت غرب این خیابان به سمت شرق تمایل بیشتری دارد. با توجه به طول خیابان ولیعصر از مناطق و خیابان های مهمی عبور کرده است. این خیابان ها شامل موارد زیر می شود:
- اتوبان مدرس
- خیابان وزرا
- خیابان فلسطین
- خیابان شریعتی
- بزرگراه آیت الله هاشمی رفسنجانی
- بلوار میرداماد
- بزرگراه حقانی
- خیابان ملاصدرا
- بزرگراه همت
- خیابان شهید بهشتی
- خیابان شهید مطهری
- خیابان دکتر فاطمی
- بلوار کشاورز
- خیابان انقلاب
- خیابان جمهوری
- خیابان امام خمینی
- خیابان مولوی
طرح ترافیک خیابان ولیعصر
برای ساکنین یا افرادی که برای تفریح به این منطقه می آیند یکی از مهم ترین سوالات همین طرح ترافیک خیابان ولیعصر است. طرح ترافیک به دو نوع طرح ترافیک دائمی و طرح آلودگی هوا تقسیم می شود. از میدان راه آهن تا ورودی خیابان مطهری در خیابان ولیعصر در محدوده طرح ترافیک دائمی است. این مناطق جزئی از شهرداری مناطق 6 و 11 است. از خیابان مطهری تا بزرگراه همت که بخشی از مناطق 6 شهرداری محسوب می شود. طرح ترافیک آلودگی هوا یا همان طرح زوج و فرد است.
بیشتر بخوانید: محله الهیه تهران؛ محله ای لوکس، خوش آب و هوا و دوست داشتنی اما گران قیمت!
دسترسی خیابان ولیعصر
دسترسی به خیابان ولیعصر به راحتی امکان پذیر است. این خیابان به دلیل طول زیادش از شمالی ترین قسمت تهران تا جنوبی ترین قسمت قابل دسترسی است.
اتوبوس های بی آرتی در هر دو جهت در این خیابان ایستگاه های متعددی دارد. به وسیله این اتوبوس ها به راحتی می توان به مقصد برسید.
قسمت قابل توجهی از مترو خط 3 از خیابان ولیعصر می گذرد و چند ایستگاه در این خیابان دارد. برای دسترسی به خیابان می توان در ایستگاه های راه آهن، مهدیه، میدان منیریه، تئاتر شهر، میدان ولیعصر از مترو خارج شد.
تاکسی نیز در این خیابان به راحتی قابل دسترسی است. در هر نقطه ای از این خیابان بایستید تاکسی هایی برای رساندن شما به مقصد بوق می زنند.
میدان ولیعصر
میدان ولیعصر تهران را می توان یکی از مهم ترین میدان های تهران دانست. این میدان محل تلاقی 3 تا از مهم ترین خیابان های شهر تهران است. خیابان ولیعصر از شمال و جنوب به این میدان می رسد. در شرق میدان بلوار کریمخان و در ضلع غربی بلوار کشاورز قرار دارد.
اطراف میدان ولیعصر مراکز تجاری مختلفی ساخته شده است. عمده اجناس این فروشگاه، پوشاک است. البته در ضلع جنوب شرقی میدان پاساژ و چند فروشگاه لوازم رایانه ای و موبایل فروشی قرار دارد. همچنین اطراف میدان سه تا از سینماهای مطرح به نام سینما قدس، سینما استقلال و سینما آفریقا قرار دارد.
خیابان ولیعصر مراکز متعدد، به ویژه مراکز آموزشی زیادی را دل خود جای داده است. اغذیه فروشی ها و ساندویچی های میدان ولیعصر پاتوق جوان ها و دانشجویان است. مشتری این ساندویچی ها اغلب دانشجویان، صاحبان کسب و کار و مشتریان فروشگاه های آن منطقه هستند.
میدان ولیعصر در طرح ترافیک قرار گرفته و رفتن به آن تنها با داشتن مجوز مقدور است. البته اطراف میدان تماما ایستگاه های تاکسی و اتوبوس و مترو قرار دارد. رفت و آمد به میدان ولیعصر با وسایل نقلیه عمومی بسیار راحت تر از وسایل نقلیه شخصی است.
مکان های دیدنی خیابان ولیعصر
در این خیابان مراکز تجاری و مراکز فرهنگی زیادی و همچنین عمارت های تاریخی قرار دارد. از دیدنی های این منطقه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
باغ فردوس و موزه سینما
باغ فردوس و موزه سینما در محوطه باغ فردوس قرار دارد. این منطقه یکی از زیباترین مناطق خیابان ولیعصر است. باغ فردوس یکی از پاتوق های جوانان برای گذراندن ساعاتی در کنار دوستان محسوب می شود. عمارتی که در باغ فردوس قرار دارد مربوط به دوران قاجار است.
بیشتر بخوانید: بهترین محله ها برای اجاره خانه دانشجویی و کارمندی در تهران!
پارک ملت
از قدیمی ترین پارک های تهران پارک ملت است که در خیابان ولیعصر قرار دارد. امکانات تفریحی و ورزشی در این پارک کامل است. صبح ها در این پارک جوانان و افراد مسن در کنار هم ورزش صبگاهی می کنند. همچنین زمین برای اسکیت سواری کودکان، زمین والیبال، بدمینتون، میز تنیس، میز پینگ پنگ و فوتبال دستی از دیگر امکانات پارک ملت است.
پارک ساعی
پارک ساعی ساختاری جنگلی و پلکانی دارد. این پارک که 6 ورودی مختلف از خیابان وزرا و ولیعصر دارد در فاصله بین اتوبان حکیم و خیابان شهید بهشتی قرار گرفته است.
سینما آفریقا
این سینما در سال 1343 تاسیس شد که ظرفیت 1000 نفر را دارد. قبل از انقلاب این سینما را به نام اتلانتیک می شناختند.
سینما استقلال
سینما استقلال در سال 1339 با نام سینما امپایر افتتاح شد.
سینما قدس
سینما قدس در سال 1346 افتتاح شد.
پارک دانشجو و تئاتر شهر
یکی دیگر از پاتوق هنر دوستان و جوانان تئاتر شهر است. معماری مدرن ساختمان تئاتر شهر با نشانه هایی از معماری اصیل و سنتی ایران یکی بناهای بی نظیر تهران محسوب می شود.
کاخ مرمر
از دیگر ساختمان های تاریخی این خیابان می توان به کاخ مرمر اشاره کرد. قدمت این ساختمان به دوران پهلوی می رسد. در حال حاضر این ساختمان کاربری موزه دارد.
بیشتر بخوانید: محله کامرانیه تهران،محله ای لوکس با برج های بلند!
مراکز مهم خیابان ولیعصر
- ساختمان صدا و سیما
- هتل بزرگ تهران
- دانشگاه خواجه نصیر الدین طوسی
- دانشگاه امیر کبیر
- ساختمان دانشکده هنر
- بیمارستان خاتم الانبیا
- بیمارستان ولیعصر
- بیمارستان دی