بازاریابی شبکه های اجتماعی یا Social Medial Marketing یا SMM به معنای استفاده از شبکههای اجتماعی نظیر اینستاگرام، تلگرام، فیسبوک، توئیتر، لینکدین و … برای بازاریابی و معرفی محصولات یا خدمات به مخاطبان هدف است.
با توجه به فعالیت بخش زیادی از جامعه در این پلتفرمها حضور و بازاریابی در آنها برای هر کسبوکاری مفید خواهد بود. یادمان نرود SMM یک کانال فروش مستقیم نیست و تنها ابزاریست برای کمک به فروش بیشتر!
همانطور که در مطلب قبلی اشاره کردیم؛ بازاریابی شبکههای اجتماعی یکی از تکنیکها و تکههای مهم در پازل دیجیتال مارکتینگ است. در این مطلب ارکان اساسی این تکنیک را فرا خواهیم گرفت!
بیشتر بخوانید: دیجیتال مارکتینگ یا بازرایابی اینترنتی چیست و چه مزایایی برای مشاورین املاک دارد؟
انواع شبکه های اجتماعی برای بازاریابی
- اینستاگرام
- فیسبوک
- توئیتر
- لینکدین
- تلگرام
- پینترست
- گوگل پلاس
- یوتیوب
- و …
مزایای بازاریابی شبکه های اجتماعی
- حجم زیاد مخاطبین و نرخ جذب بالا
- افزایش ترافیک سایت
- بهبود سئو
- برندسازی، مشهور شدن و افزایش نفوذ برند
- ارتباط آسان و مستقیم با مشتریان و افزایش وفاداری شان
- شناخت بیشتر مشتریان و نیازهای آنان
- مقرون به صرفه بودن و کاهش هزینههای بازاریابی
- افزایش آگاهی و اطلاعاتتان در مورد برند و محصول خود
- تبدیل راحت مخاطبان به مشتریان
معایب بازاریابی شبکه های اجتماعی
یکی از بزرگترین موانع بر سر راه بازاریابی با استفاده از شبکه های اجتماعی در ایران محدودیتها و فیلترهاست. شاید به همین دلیل است که بسیاری از بیزینسها برای تبلیغات به تکنیکهای دیگر روی میآوردند!
مراحل بازاریابی شبکه های اجتماعی
- مشخص کردن هدف
- ایجاد پروفایل در شبکههای اجتماعی
- مشخص کردن مشتری ایده آل
- برنامهریزی استراتژی
- تولید محتوای مناسب
- جذب مخاطب
- تعیین شاخصهای کلیدی موفقیت (KPI)مثل نرخ بازدید
- دنبال کردن، آنالیز و بهینهسازی
انواع محتوا در شبکه های اجتماعی
- تصویر
- ویدئو
- پادکست یا محتوای صوتی
- پست وبلاگ
- اخبار شرکت
- اینفوگرافیک
- کتاب یا eBook
- مصاحبه
تا اینجا به کلیاتی از پازل دیجیتال مارکتینگ اشاره کردیم. نکته حائز اهمیت آنست که مبحث بازاریابی شبکه های اجتماعی بسیار گسترده است. در ادامه مطلب به بررسی نکات بیشتری در مورد بازاریابی شبکه های اجتماعی خواهیم پرداخت.
محتوای مناسب برای شبکه های اجتماعی
نکته بسیار مهم در مورد شبکه های اجتماعی، تولید محتوای متناسب و درخور با آن هاست. حال که با انواع محتوا و انواع شبکه های اجتماعی آشنا شدیم، باید به این نکته توجه کنیم. باید بدانیم چه محتوایی تولید کنیم، که مخاطب بیشتری جذب کنیم.
گاهی فقط یک هشتگ هوشمندانه می تواند باعث شهرت یک بیزنس و فروش آن شود. برای انتشار چنین محتوایی باید به سراغ توییتر بروید. محتوای مناسب برای اینستاگرام می تواند یک ویدیوی چند دقیقه ای جذاب و سرگرم کننده باشد. اگر یک ویدیوی جذاب بتواند به درستی یک بیزنس را معرفی کند، باعث افزایش فروش آن خواهد شد. برای حضور موفق در یوتیوب باید به دنبال ساخت ویدیوهای بلندتر و تخصصی تر بروید. بهتر است محتوایی که در لینکدین منتشر می کنید، تخصصی باشد. به همین ترتیب برای هر شبکه اجتماعی باید محتوای متناسب با آن را تولید کنید. بنابراین از انتشار یک محتوای یکسان در همه شبکه های اجتماعی نتیجه خوبی نخواهید گرفت!
تکنیک ها و ترفندهای بازاریابی شبکه های اجتماعی
اولین قدم برای بازاریابی شبکه های اجتماعی، تعیین استراتژی محتوایی است. استراتژی باید متناسب با بیزنس و مخاطب هدف تعیین شود. سپس شیوه حضور و تولید محتوا در شبکه های اجتماعی مشخص می شود. شما برای بازاریابی در شبکه های اجتماعی ابزارها، ترفندها و تکنیک های متنوعی را در دسترس دارید. موارد زیر از جمله مهم ترین نکاتی هستند که باید در این مسیر در نظر داشته باشید.
مخاطب هدف شما کیست؟!
مهم ترین نکته در بازاریابی شبکه های اجتماعی شناخت مخاطب هدف است. چه کسی قرار است محصول شما را بخرد یا از خدمات شما استفاده کند؟!
افرادی که از خدمات شما استفاده خواهند کرد یا محصول شما را خواهند خرید، دارای ویژگی های مشترکی هستند. برای مثال اگر شما تولید کننده لباس های خاص و گران قیمت باشید، مخاطب شما قشر ثروتمند جامعه است. اگر یک پکیج آموزشی ویژه دبیرستانی ها دارید، مخاطب شما دانش آموزانی در بازه سنی مشخص هستند.
زمانی که مخاطب هدف خود را بشناسید، می توانید روی جذب مخاطب هدف تمرکز کنید. تمرکز روی مخاطب هدف بازدهی بازاریابی را افزایش می دهد. همچنین در هدررفت منابع و زمان به شما کمک بسیار شایانی می کند.
پروفایل حرفه ای بسازید.
داشتن یک پروفایل حرفه ای که بیزنس شما را به درستی به مخاطب معرفی کند، بسیار اهمیت دارد.
بیشتر بخوانید: برند چیست و برندسازی آژانس املاک چگونه انجام می شود؟!
تولید محتوای جذاب برای مخاطب
محتوا به هر نوعی که باشد، باید مخاطب را جذب کند. داستان سرایی در محتواهای متنی باعث جذابیت آن و درگیری مخاطب با مطلب می شود. در تولید محتوای ویدیویی باید به جذابیت بصری، محتوایی و همچنین کیفیت صدا و تصویر توجه شود.
حضور مداوم و انتشار منظم محتوا در شبکه های اجتماعی
تدوین یک تقویم محتوایی برای شبکه های اجتماعی امر بسیار مهمی است. انتشار منظم محتوا مطابق با تقویم محتوایی شبکه اجتماعی نقش به سزایی در ارتباط با مخاطبان دارد.
تبلیغات از طریق همکاری با اینفلوئنسرها
یکی از راه های بازیابی شبکه های اجتماعی، همکاری با اینفلوئنسرهاست. این همکاری باید با اینفلوئنسری انجام شود که مخاطبینش با هدف شما همسو باشند. اینفلوئنسر مارکتینگ می تواند به شناخته شدن، ایجاد ارتباط مؤثر و حفظ مشتری وفادار به شما کمک کند. این نتیجه به شرطی محقق خواهد شد که این همکاری به درستی انجام شود.
گوش دادن به مخاطب
شبکه های اجتماعی بستری را فراهم کرده اند که بتوانید به صورت مستقیم با مخاطب ارتباط برقرار کنید. نظرات مخاطبان را دنبال کنید. بررسی کنید که گوینده این نظرات چه کسی است و چه می گوید؟!
گوش دادن اجتماعی یا social listening فقط نظارت بر تعداد لایک، اشتراک گذاری و عدد اینگیجمنت نیست. منظور گوش دادن فعالانه به مکالمات افراد در مورد محصول یا خدمات شما و تحلیل آن هاست. زمانی که شما بدانید که مردم به دنبال چه چیزی هستند، می توانید یک استراتژی بازاریابی قوی تر ایجاد کنید.
تولید محتوا توسط مخاطبان!
یکی از انواع محتواها، محتوای تولید شده توسط کاربر یا UGC است. هرگونه محتوایی که توسط مخاطبان و طرفداران یک برند تولید شود، در این گروه قرار می گیرد. این محتوا بدون پرداخت هزینه به تولید کننده آن، تولید می شود. این نوع محتوا به شناخته شدن و بیشتر دیده شدن برند کمک می کند و بسیار اهمیت دارد.
تولید محتوا توسط کاربر خارج از روتین تولید محتوای حرفه ای و با خلاقیت خود کاربر انجام می شود. محتوای ایجاد شده توسط کاربر تأثیر به سزایی در جلب اعتماد مخاطب، افزایش اعتبار برند و افزایش تعامل با مخاطب دارد. تولید محتوای UGC می تواند به شما در صرفه جویی هزینه های تولید محتوا کمک کند. افزایش فروش و بهبود سئو از تأثیرات مثبت استفاده از محتوای UGC است.